Pace celor ce vin, Bucurie celor ce rămân, Binecuvântare celor ce pleacă!
PELERINAJUL TINERILOR pe jos, la NICULA:

Pelerinajul Tinerilor pe Jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula va avea loc sâmbătă, 20 APRILIE 2024 şi este organizat de Arhiepiscopia Clujului şi Asociaţiile de tineret: A.T.C.OR. Cluj, A.S.C.O.R. Cluj, la care se adaugă Asociația Prietenii Bisericii Studenților din Cluj- Napoca, Liga Studenților Cluj, Colegiul Ortodox Mitropolitul Nicolae Colan, Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Asociația Elevilor – Cluj. De la Gherla, ne vor aștepta și apoi însoți A.T.C.OR. Gherla, Liga Tinerilor de la Dej și Asociația Un dar mic pentru o bucurie mare, Beclean.

Îi invităm pe preoți să participe la pelerinaj împreună cu adolescenții și tinerii din parohia lor, având toată binecuvântarea Mitropolitului Andrei şi a Preasfinţitului Benedict. Preoții sunt rugați să vină în pelerinaj cu un epitrahil roșu sau albastru.

Pelerinajul Tinerilor pe Jos este o acţiune anuală dedicată Maicii Domnului şi presupune parcurgerea pe jos a aproximativ 17 km de la Iclod până la Mănăstirea Nicula, în a cincea săptămână din Postul Paștilor. Pelerinajul se află la a XIV-a ediţie.

De OPT ani, doritorii pot să participe la acest pelerinaj și cu bicicleta. Bicicliștii vor parcurge traseul de la Cluj-Napoca la Mănăstirea Nicula, 47 de km, iar la întoarcere vor veni cu autocarul dacă doresc (pentru bicicliști și pelerinii care pornesc pe jos din Cluj, drumul de întoarcere de la mănăstire la Cluj-Napoca costă 25 lei). Bicicliștii se vor înscrie și vor achita cei 25 lei la coordonatorul bicicliștilor, Gabriel Marinescu iar pelerinii pe jos (din Cluj Napoca) la Septimiu Rusu, de la care pot afla și informații suplimentare.

Programul Pelerinajului Tinerilor pe Jos – 20 aprile 2024 este:

a) ora 10:30 – Rugăciune și binecuvântarea la Catedrala Mitropolitană.

În fața Catedralei îi veți găsi pe cei ce au făcut înscrierile și le veți putea achita taxa, dacă nu ați făcut asta deja până în acea zi.

Tot de aici vor pleca acum și bicicliștii noștri curajoși (vezi aici o mărturie a unei bicicliste din 2016:).

b) ora 11:00– Plecare cu autocarele închiriate din Piața Avram Iancu nr. 18 spre Iclod (pictorul Luca care a pictat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus de la Mănăstirea Nicula a fost preot în Iclod).

c) ora 11:45 – coborâm la Biserica Ortodoxă din Iclod.

 Debutul pelerinajului pe jos (pe  traseul Iclod- Livada- Gherla, total 11 km): cântări religioase, conversaţii, rugăciune personală, prietenii, admirarea peisajului de primăvară

d) aprox ora 14:30 – Oprire la Biserica Sfânta Treime și Sf. Martiri Brâncoveni din Gherla cu pauză de o oră pentru mâncare, toaletă și odihnă. Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi de la Gherla şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi de la Dej ni se vor alătura

e) oprire la Memorialul GHERLA și săvârșirea unei slujbe de pomenire a celor ce au pătimit în temnițele comuniste (dacă este posibil)

f) ora 16:30 – Ultimii 6 km pe jos, prin satul Nicula. Sosire la mănăstirea Nicula în jurul orei 17:45. Închinare grabnică la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Vecernie cu litie. Cină oferită de Mănăstirea Nicula. 

g) 20:00 – Întoarcere cu autocarele spre Cluj-Napoca.

h) 21:00 – Sosire la Cluj-Napoca. Sfârșit și lui Dumnezeu slavă!

ÎNSCRIERI: cei care doresc să participe la Pelerinajul Tinerilor pe Jos, sunt rugaţi să îşi rezerve LOC ÎN AUTOCAR la numerele de telefon (SMS sau telefonic, vă rugăm NU trimteți mesaje pe whatsapp):

0745 589 083- Andrei Garaiacu

0772 250 714 – Sebastian Suărășan

0753 706 851-  Policarp Bălhuc

0756 092 163 – Andrei Tosa

Pentru BICICLIȘTI ( parcurs traseul Cluj- Mănăstirea Nicula cu propria bicicletă): 0754 276 093- Gabriel Marinescu

Pentru mers PE JOS tot traseul Cluj- Mănăstirea Nicula: 0740 075 767- Septimiu Rusu

URMÂND SĂ ACHITAȚI CÂT MAI GRABNIC COSTUL PELERINAJULUI, DE 50 LEI.

Vă rugăm să vă înscrieți la o singură persoană din cele de mai sus. Dacă trimiteți mesaj la toți, fiecare vă va înscrie pe lista sa și, astfel, în loc de un loc, veți ocupa 5 locuri pentru o singură persoană!!!

Pelerinii vor fi repartizați în autocare în funcție de înscrieri. Așadar, dacă doriți să fiți cu cineva anume în autocar, să menționați acest lucru când vă înscrieți . De asemenea, dacă sunt grupuri mai mari, e bine să vă înscrieți toți o dată! 

Deoarece noi facem închirierea autocarelor în funcție de înscrierile confirmate prin achitarea taxei de transport (50 lei), vă rugăm să achitați costul pelerinajului cât mai grabnic posibil.

Anii trecuți, de la Cluj au participat aproxoimativ 500 de persoane (de la Iclod alte 100 de persoane, iar de la Gherla ni s-au alăturat alte 300), astfel încât la mănăstire am împărțit aprox 800 de cărți pentru adulți și 100 de cărți pentru copii (recomandăm copiilor sub 14 ani să vină însoțiți de un adult care răspunde de ei!).

Pelerinajul Tinerilor este public, iar cei care doresc, pot participa și pe cont propriu, fără a-și rezerva loc în autocarele închiriate de noi (fie cu mașini, cu autostopul, cu trenul etc.), fie că vin direct de la Iclod, Gherla sau direct la Mănăstirea Nicula (aceștia din urmă, sunt așteptați cu drag să ajute la bucătărie pentru masa de seară a pelerinilor).

Dacă sunt tineri din alte județe ale țării doritori să participe la pelerinajul nostru, suntem bucuroși să ni se alăture și, dacă anunță din timp, ne oferim să le căutăm cazare în Cluj.

„Pelerinajul este o mărturie a înaintării noastre duhovnicești spre Împărăția Cerurilor.”- patriarhul Daniel

           
Sursa
Articol publicat în 5-4-2024