Pace celor ce vin, Bucurie celor ce rămân, Binecuvântare celor ce pleacă!
Sfânta Muceniţă Fotini Samarineanca:

Sfânta Muceniţă Fotini Samarineanca[1]

În calendarul Bisericii noastre, pentru astăzi, a fost trecută Sfânta Muceniţă Fotini Samarineanca. Dacă am zis „Samarineanca”, desigur vă duceţi cu gândul la Duminica Samarinencii, la momentul în care Mântuitorul Hristos S-a întâlnit cu o femeie samarineancă, la fântâna lui Iacob. Într-adevăr, Sfânta Muceniţă Fotini Samarineanca nu este alta decât femeia de la fântâna lui Iacob, căreia Mântuitorul Hristos i-a descoperit păcatele, viaţa ei păcătoasă, şi care a devenit un apostol, propovăduindu-L pe Domnul Hristos nu numai în cetatea Samariei, aşa cum citim în Evanghelia după Ioan, ci până la marginile pământului.

Mucenicia ei a început în Africa, unde se afla, dimpreună cu fiul ei mai mic, Iosi, propovăduindu-L pe Domnul Hristos, şi s-a sfârşit la Roma, în faţa împăratului Nero. Împreună cu ea, fiul cel mai mic, Iosi, dar şi fiul cel mai mare, Victor, devenit general în armata romană, cerându-li-se să se lepede de credinţa în Domnul Hristos, n-au acceptat şi au fost ucişi de împăratul Nero. Dimpreună cu ei trei, cele cinci surori ale femeii samarinence au fost, de asemenea, martirizate, tot pentru credinţa în Domnul. Aşadar, femeia samarineancă de la fântâna lui Iacob a crezut în Domnul Hristos și s-a dedicat Lui, în aşa măsură încât L-a propovăduit până la marginile pământului, iată, în Cartagina, în Africa. I-a convertit pe fiii ei la credinţa în Hristos, le-a convertit pe surorile ei la credinţa în El, a convertit o mulţime de oameni şi a avut îndrăzneala să Îl mărturisească pe Domnul Hristos în faţa împăratului Nero. Ea a fost şi una dintre femeile care l-au urmat pe Sfântul Apostol Petru, în propovăduirea lui, fiind considerată una dintre uceniţele Sfântului Apostol Petru.

Încheind acest scurt cuvânt, v-aş pune la suflet că Sfânta Muceniţă Fotini Samarineanca este patroana celor care poartă numele de „Luminiţa”. Nu veţi găsi în calendarul creştin acest nume, Luminița, corespondentul real este Sfânta Muceniţă Fotini, pentru că „Fotini” înseamnă „lumină”. A primit acest nume de la Însuşi Domnul Hristos, pentru că a luminat, aşa cum vă spuneam, nu numai în casa ei, în cetatea ei, Samaria, ci în toată lumea, în care a căutat să sădească numele Domnului Hristos. Aşadar, cele care poartă numele de Luminiţa au un patron pe măsură, pe Sfânta Muceniţă Fotini Samarineanca.

Pentru rugăciunile ei, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin![1] Cuvânt la pomenirea Sfintei Muceniţe Fotini Samarineanca, Catedrala Mitropolitană, Cluj-Napoca, jud. Cluj, 26 februarie 2014.


->