Taina Sfântului Maslu
În această seară am avut prilejul să medităm mai mult la viaţa noastră şi la felul în care trebuie să o petrecem ca, în cele din urmă, să ne mântuim.
Am săvârşit Taina Sfântului Maslu după rânduială, am fost şapte preoţi, iar dumneavoastră, cu toţii, aţi fost foarte atenţi şi cuminţi, rugându‑vă împreună cu noi lui Dumnezeu, fiecare pentru a lui trebuinţă.
Taina Sfântului Maslu se săvârşeşte pentru cei bolnavi, atât trupeşte cât şi sufleteşte. În ultima vreme, se oficiază adesea și din ce în ce mai des. Rânduiala de a se săvârşi târziu, la sfârşitul zilei, cel puţin la noi în Eparhie, a început chiar la această mânăstire, tot în Postul Crăciunului, acum 18 ani şi mai exact în 1994. De ce? Pentru că la această oră puteţi fi în număr mai mare şi să beneficiaţi de puterea care a lăsat‑o Iisus Hristos ucenicilor şi care ni se dăruieşte cu prisosinţă la această slujbă de tămăduire, dar şi de iertare a anumitor păcate, a celor mici, dacă vreţi, a greşalelor celor de voie şi a celor fără de voie. Părintele Dumitru Stăniloae amintește de păcatele care nu s‑au spus la spovedit, nu că s‑au ascuns, ci pentru că s‑au uitat efectiv, socotindu‑le păcate mici. Deşi, dacă ar fi să se adune, ele ar fi foarte multe şi ar cântări foarte greu...!
Cuvântul meu se vrea o atenţionare, pentru a ne folosi mai mult de Taina Sfântului Maslu sau mai cu adevărat, de tot ceea ce poate oferi această slujbă. Dacă suntem atenţi la prima rugăciune care s‑a rostit la Taina Sfântului Maslu şi, de asemenea și mai ales, la prima evanghelie, vom vedea că ni se vorbeşte despre două elemente importante pentru tămăduirea celui bolnav: uleiul şi vinul. S‑a turnat pe rănile celui căzut între tâlhari untdelemn şi vin. Părinţii, când tâlcuiesc această evanghelie, spun că este vorba despre două taine ale Bisericii şi anume Taina Sfântului Maslu şi Taina Sfintei Împărtăşanii. Dar rugăciunea ne clarifică mai cu adevărat şi ne spune că uleiul ce s‑a adus la Taina Sfântului Maslu se sfinţeşte cu scump Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preotul cere în rugăciune ca acest untdelemn să fie sfinţit cu scump Sângele Hristosului nostru, ceea ce înseamnă că nu se poate despărţi Taina Sfântului Maslu de Sfânta Împărtăşanie, de Sfânta Liturghie!
Această mişcare deosebită de participare foarte intensă şi deasă la Taina Sfântului Maslu este un lucru îmbucurător şi folositor, dar dacă este despărţită de Sfânta Liturghie şi de Sfânta Împărtăşanie, nu are valoarea așteptată, cea pe care o dorim cu toţii în ceea ce priveşte tămăduirea sufletelor şi a trupurilor noastre. Dacă ar fi să vă îndemn, v‑aş da următorul sfat: înainte să participaţi la Taina Sfântului Maslu să ajungeți și la Sfânta Liturghie şi să vă împărtăşiți, cel puţin în săptămâna respectivă, în duminica de dinainte. Taina Sfântului Maslu urmează Sfintei Liturghii, Taina Sfântului Maslu urmează Sfintei Împărtăşiri, Taina Sfântului Maslu este condiţionată de Sfânta Liturghie şi de Sfânta Împărtăşanie!
De aceea gândul meu se adresează atât părinţilor duhovniceşti care sunt prezenţi cât şi dumneavoastră, tuturor celor care sunteţi de faţă: să participaţi des la Taina Sfântului Maslu, dar mai des la Sfânta Liturghie şi, de asemenea, să vă împărtăşiţi, cu pregătirea cuvenită, din ce în ce mai des! Dacă vreţi ca Taina Sfântului Maslu să aibă folosul pe care vi‑l doriţi, neapărat trebuie să o puneți în relaţie cu Sfânta Liturghie, altfel rămâne o slujbă la care ne ostenim şi de la care primim folos duhovnicesc pe măsură.
Există chiar pericolul de a considera, inconştient, Taina Sfântului Maslu o slujbă „specială” cu valențe superstiţioase sau o slujbă ieşită din comun, făcătoare de minuni, aşa cum de multe ori greşim când cerem insistent să ni se facă Molitfele Sfântului Vasile cel Mare pentru ca să ne rezolvăm problemele. Molitfele Sfântului Vasile cel Mare nu sunt mai mari sau mai importante decât Sfânta Liturghie şi Sfânta Împărtăşanie; Taina Sfântului Maslu nu este mai mare decât Sfânta Liturghie şi Sfânta Împărtăşanie! Dacă umblăm după minuni şi le căutăm, dacă încercăm rezolvarea problemelor noastre prin soluţii extraordinare sau speciale şi nu le punem în relaţie cu Sfânta Liturghie şi cu Sfânta Împărtăşanie, riscăm să ajungem să trăim o credinţă falsă, care nu este cea adevărată, care nu este după Sfinţii Părinţi şi în conformitate cu învăţătura de credinţă ortodoxă.
Așadar, vă sfătuiesc duhovniceşte şi părinteşte: să vă apropiaţi mai des, cu pregătirea cuvenită, de Sfântul Potir, aceasta însemnând să participaţi la Sfânta Liturghie în duminici şi în sărbători, şi să legaţi de Sfânta Liturghie şi de Sfânta Împărtăşanie această taină mare a Bisericii: a Sfântului Maslu. Amin!